EĞLENCE

İsmi Kadar Lezzeti de Farklı Muhteşem Panna Cotta Tarifi

Sizleri İtalyan mutfağının enfes tatlarıyla bir kez daha buluşturduğumuz içeriğimizde, bu defa Panna Cotta ile buluşturacağız!
shutterstock_277589387

Peki siz böyle Panna Cotta yapmayı nereden öğrendiniz ? 🙂

Bir dalıp bir çıktığımız İtalyan mutfağının enfes lezzetlerine hazır alışmışken, gelin sizleri bu defa ismi havalı ama yapımı çok kolay bir tatlı tarifiyle buluşturalım.

Mükemmel Lezzet Panna Cotta!

İsmini telaffuz ederken zorlandığınızı duyar gibi olsak da, iş mutfağa geldiğinde biz size güveniyoruz, bunun üstesinden gelebilirsiniz. 🙂

giphy

O zaman “penne kotta”,lar “panacota” lar havada uçuşadursun, gelin biz ön alıştırma olarak bu enfes lezzet nerelerde icat edilmiş, nasıl olmuş da bugün biz bunu konuşur hâle gelmişiz bir bakalım. 🙂

Köklerinin İtalya olduğunu garantilediğimiz Panna Cotta, İtalyanca “pişmiş krema” anlamına geliyor.  1960’lı yıllardan evvel İtalyan yemek kitaplarında adı geçmeyen Panna Cotta, kuzey İtalya’daki Piedmont bölgesinde, tarihi geleneksel tatlı olarak adı oldukça sık geçiyor.

shutterstock_519973903

Başka bir hikâyeye göre ise 1900’lü yılların başlarında Langhe’de yaşayan Macar bir kadın tarafından icat edildiği yönünde.

İtalyan mutfağında oldukça önemli bir yer edinen Panna Cotta, İtalya’da hemen hemen her restoranda bulabileceğiniz tatlardan. Eğer İtalya’ya yolunuz düşerse bir İtalyan restoranın kalitesini Panna Cotta ile ölçebilirsiniz, aklınızda olsun. 🙂

Panna Cotta bizdeki muhallebinin bir türevi olarak yorumlansa da aslında durum öyle değil. 🙂 Mesela bugün eğer bir Mutfak Sanatları Akademisi öğrencisi iseniz, sınavlarda sütlü bir tatlı yapmanız istenirse, sınıfta seçilen tek tatlı Panna Cotta oluyor. Hafif lezzeti ve süslü dış görünümüyle sınıfın milli tatlısı olarak geçiyor. 🙂

Enfes lezzetinin yanı sıra çeşitlendirilebilir olması da tatlımızın başka bir özelliği. 🙂 Karamelli, çikolatalı ya da muzlu olarak dilediğiniz gibi çeşitlendireceğiniz Panna Cotta’nın tarifine hazırsanız geçelim. 🙂

İçinizi baymayacak ve oldukça lezzetli olan Panna Cotta’nın malzemeleri ve hazırlanışı şu şekilde:

Malzemeler:

2 su bardağı süt

400 ml sıvı krema

1 su bardağı toz şeker

1 vanilya çubuğu

6 yaprak jelatin

Frambuaz Sosu İçin

200 gram dondurulmuş frambuaz

2 yemek kaşığı şeker

1 çay bardağı su

1,5 yemek kaşığı nişasta

1 paket vanilya

Hazırlanışı:

1. Tarifin Ana Malzemesi Jelatin

Panna Cotta’nın olmazsa olmazlarında başı çeken malzememiz jelatin.

Neden mi?

Panna Cotta hafif jölemsi bir kıvama sahip olan bir tatlı ve bu kıvamı jelatine borçlu. 🙂

Pasta malzemeleri satılan her dükkânda kolaylıkla bulabileceğiniz jelatinleri, bir kabın içerisine alın ve üzerini örtecek kadar soğuk su ilave edin. 5-6 dakika kadar jelatinlerinizin yumuşaması için bekleyin.

2. Biz Böyle Panna Cotta Yapmayı Nereden Öğrendik?

Jelatinleriniz yumuşarken siz bir yandan süt, sıvı krema ve şekeri bir tencerede karıştırın.

Vanilya çubuğunu ortadan keserek içindeki tohumları bıçağın tersi ile kazıyarak çıkarın ve süte ilave edin. Kabukları da bu karışıma ilave ederek kaynayana kadar ısıtın.

3. Keşke Bütün Mutlu Sonlar Hep Böyle Olsa!

Hazırladığınız karışımı ocaktan alın ve içine koyduğunuz vanilya çubuğunu çıkarın. Karışımınızın içine yumuşayan jelatinleri çırpıcı ile karıştırarak ilave edin.

Dikkat!

Jelatinlerinizin eşit şekilde çözülüp dağıldığından emin olun. İşlemin sonunda karışımı kaplara boşaltın. 10 dakika bekleyip biraz soğuyunca buzdolabına soğumaya bırakın.

shutterstock_139018409

4. Sıra Geldi Enfes Frambuaz Sosuna!

Panna Cotta’nın içine ilave edeceğiniz frambuaz sosundaki tüm malzemeleri bir tencereye alıp karıştırarak pişirin. Frambuazlarınızı da çırpıcı ile karıştırıp ezerek püre kıvamına getirin. Kaynayınca ocaktan alın ve soğuyan Panna Cotta’nızın üzerine ilave edin.

shutterstock_644220085

Tam bir yaz tatlısı olan Panna Cotta’yı üzerine çilekli sos pişirip dökünce de enfes oluyor, bizce bir deneyin. 🙂

Hazır bayram gelmişken eve gelen misafirlerinize çeşitli şekillerde sunumunu yaparak ikram etmeyi unutmayın. Son bir tavsiye olarak tatlınızı shot bardaklarına doldurarak sunumu şirin bir görünüme kavuşturabilirsiniz.

Evde bir İtalyan yemeği akşamı düzenlediğiniz günün sonunda da bu tatlıyı sevdiklerinize gönül rahatlığıyla ikram edebilirsiniz.

İtalyan mutfağının bu enfes yolcuğunda başka tatlı tariflerine de göz atmak istiyorsanız buraya bakabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. 🙂

Yorum yapmak ister misin? :)

%d blogcu bunu beğendi: