Kış Aylarında İçinizi Isıtacak 5 Bitki Çayı Önerisi

Birbirinden lezzetli olan ve isimlerini hiç duymadığınız bitki çayı tariflerimiz burada!

Kış mevsimi bir çırpıda kapıda belirdi ve ne yazık ki birçok hastalığı da kendisiyle birlikte getirdi.

Durum böyle olunca biz de çareyi doğal yöntemlerde aradık ve çözümü bulduk!

Hastalıktan korunmanın en doğal yöntemlerinden biri, şüphesiz ki doğanın bize sunduğu bitkilerden yararlanmaktır. Yapımları oldukça kolay, evde hazırlayabileceğiniz, bir yandan bağışıklık sistemimizi güçlendirirken, bir yandan da detoks etkisi yaratacak bitki çayı listemizin detayları burada.

Kış mevsiminin en büyük destekçisi, depresyondan, mideye kadar birçok konuda yardımcımız olan bitki çaylarını tüketirken ilk yapılması gereken, miktar ve demleme sürelerine dikkat etmek.

Fazla tüketildiğinde vücutta toksik etkiye sebep olan bitki çaylarının demleme sürelerini de 3-5 dakika tutmanız yeterli. Bitki çayınızın aromasının daha iyi olmasını istiyorsanız, ağzı kapalı bir demlikte demlemeniz yeterli olacaktır.

Hem içinizi ısıtacak hem detoks etkisi yaratacak bitki çaylarının nelere iyi geldiğini ve hazırlanışlarını aşağıda bulabilirsiniz.

☕ Zerdeçallı Çay Tarifi:

Güçlü bir antioksidan olan zerdeçal bitkisi, demlendiğinde kas ağrılarına iyi gelmesiyle ve sinirleri yatıştırmasıyla kış için ideal bir bitki çayı. Hindistan’da yetişen ve özellikle mevsimsel duygu geçişlerinizde içmeyi eksik etmeyeceğiniz bitki çayımızın tarifi şu şekilde:

Malzemeler

  • 2 bardak sıcak su
  • 1 çay kaşığı zerdeçal tozu
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • Bir limonun suyu

*Kaynama süresi 10 dakika, demlenme süresi 10-15 dakikadır.

☕ Lavanta Çayı Tarifi:

Uzun saplı ve başak şeklindeki bu hoş kokulu bitkinin çiçeklerinden hazırlanan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayının tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 bardak sıcak su
  • 2 çay kaşığı kurutulmuş lavanta çiçeği
  • İsteğe göre 1 limon ve 1 çay kaşığı balla tatlandırabilirsiniz.

*5 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra 15 dakika kadar demlenmesine izin verin.

Masala Çayı Tarifi:

Hindistan’ın en sık kullanılan baharatlarının karışımıyla oluşturulan ve adını Hint dilinden alan Masala Çayı, grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi gelirken, bir yandan depresyonu tedavi ediyor, bir yandan da sindirim sisteminizi onarırken stresi azaltıyor. Diğer çaylardan farklı bir tat ve yapıya sahip olan ve Hindistan’ın kendine has bu egzotik çayının malzeme listesini ve tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 2 adet kabuk tarçın
  • 3-4 adet kakule
  • 2-3 adet karabiber tanesi
  • 2-3 adet anason
  • Yarım çay bardağı zencefil
  • 2 su bardağı süt (Manda sütü tercih edilir.)
  • 2 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı siyah çay
  • İsteğe göre tatlandırmak için şeker veya bal

Hazırlanışı:

Tarçın, kakule ve karabiberi havanda döverek toz hâline getirin. Bir yandan da demliğin içine su koyarak iyice kaynatın. Kaynayan suyun içine toz hâline getirdiğiniz baharatları, zencefili, anasonu ve siyah çayı ekleyin. Bu hâliyle 4-5 dakika daha kaynattıktan sonra içerisine 2 bardak sütü yavaş yavaş ekleyin. İsteğe bağlı ekleyeceğiniz bal ya da şekeri de ilave ederek iyice karıştırın ve kısık ateşte demlenmeye bırakın. Çayınızı demledikten sonra 10-15 dakika dinlendirip içebilirsiniz.

Rooibos Çayı Tarifi:

Kendi aromasını içinde bulunduran ve şekere ihtiyaç duymadan doğalında kendi içinde tatlandırıcısını bulunduran bir çay arıyorsanız, kökleri Güney Afrika’nın Cederberg şehrine dayanan Rooibos Çayını tatmanızı öneririz. Afrika kökenli bir bitki olan ve ‘’kırmızı çay’’ olarak da bilinen, son zamanlarda Türkiye’de adını sıkça duyduğumuz Rooibos Çayı, güzel rengi ve hoş kokusuyla bir kere içenleri kendisine müptela etme özelliğine sahip bir bitki.

Afrika’da kızıl çalı bitkisinden elde edilen bu bitki çeşidi fermantasyon işleminden geçirilerek elde edilir ve bu türüne kırmızı roobios denir. Bitkinin fermantasyon geçirilmemiş hâli ise yeşil rooibos olarak adlandırılıp daha otsu bir özelliktedir. Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz bu çayın en belirgin özelliği kanserli tümörlerin boyutunun küçültülmesinde etkili olduğudur.

Gelelim Rooibos Çayı’nın hazırlanışına: Hemen hemen her yerde bulabileceğimiz bu çayı hazırlarken siyah çayın demlenme yöntemini kullanabilirsiniz. Büyük bir bardak başına 1 çay kaşığı rooibos ölçüsünü kullanabilirsiniz. Bu ölçü hem yeşil hem de kırmızı rooibos çayı için geçerli bir ölçüdür.  Su kaynadıktan sonra 5 dakika demlenmeye bırakacağınız çayı sonrasında süzüp içebilirsiniz. Güney Afrika’da geleneksel olarak şeker ve süt ilave edilen çaya aynı zamanda limon veya bal da ekleyebilirsiniz.

Oolong Çayı

Camellia sinensisin yapraklarından üretilen Çin, Japonya ve Tayvan’da geleneksel olarak tüketilen Oolong Çayı antioksidan etkisiyle vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını sağlıyor. Kalp rahatsızlığı olanlara önerebileceğimiz bu çay çeşidi, aynı zamanda çeşitli kış hastalıklarına karşı da vücudu güçlendiriyor. Cildin görünümünü güzelleştiren ve kilo vermeye yardımcı olan bu çayın hazırlanışı ve demlenme yöntemi siyah çayı demleme yöntemiyle benzer nitelikte. Türkiye’de rahatlıkla bulabileceğiniz bu çayı tek kişilik hazırlamak istiyorsanız 1 büyük bardağa 1-1,5 çay kaşığı Oolong Çayı yaprağı koymanız yeterli olacaktır. Keyifli içimler dileriz.

#Aydem Kart Öneriyor:

Kış mevsimine geçtiğimiz bu günlerde içinizi ısıtmak için sizlere aktardığımız bu çayları denemeden önce, Medical Park Diyetisyen Uzmanı Fatma Baysal Yusuf’un ‘’Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz’’ yazısına göz atmanı öneririz.

Yorum yapmak ister misin? :)